Finns det en målgrupp vid sidan om den som de breda medieföretagen jagar? Olle har lanserat sin bok och upptäckt en oväntad målgrupp. Är det samma som Kvartal försöker tilltala? Vi pratar om målgrupper, deep state, amerikaniseringen, Jörgen Huitfeldt och hur affärsmodellen påverkar journalistiken.
Emanuel är frustrerad över mediernas usla bevakning av EU-frågor och över att inga andra medier bevakar de centrala frågorna. Vad säger det om EU-journalistiken att en frilansjournalist är den som avslöjar Sveriges hållning i en av årets mest kontroversiella EU-frågor: Chat Controllers? Olle har en snabbanalys av nya strategin bakom Svd Näringsliv och ekonomijournalistiken och att konflikten med Scarlett Johansson är ett PR-trick av Open AI. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Hanna Stjärne avgår som VD för Sveriges Television. Vi pratar om utmaningarna för nästa vd, utvärderar Stjärnes nästan 10 år på SVT-tronen och gissar på vem som tar över efter Stjärne. Dessutom pratar vi nya mediestödet - vinnare och förlorare. Och vad ska man säga om att Schibsted och Bonnier både får stöd OCH skickar mångmiljonbelopp till sina ägare från tidningarna som får stöd? Till sist pratar vi om falsk balans om SD-trollbevakningen och analyserar "All eyes on Rapha"-kampanjen som går som en löpeld på Instagram med över 40 miljoner som delat.
TV4:s granskning av SD:s hemliga trollfabrik har fått stort genomslag. I Mediepodden pratar vi om reportaget, om Sverigedemokraternas hantering av sociala medier - och grävande journalister. Dessutom analyserar vi varför granskningen fått större genomslag än tidigare granskningar, om Maktbarometerns syn på partiet och om likheten med presidentvalet 2016 där många sa att Trumps valseger berodde på Facebook.
I veckan kom en mediebomb: Disney+ ger sig in det svenska mediekriget om sporträttigheter och vann budgivningen om två fotbollsligor. Därmed snuvades Viaplay, Cmore och de andra aktörerna av en stor, amerikansk medieägare som för första gången ger sig in i sportkriget i Sverige. Mediepodden pratar med sportjournalisten Olof Lundh som analyserar affären tillsammans med oss.
I ett extra långt påskavsnitt (dela upp i två och lyssna under påsklovet!) går vi igenom SOM-institutets stora mätning om varför mediekonsumenter undviker nyheter. Betalväggar och deprimerande nyheter kanske egentligen skapar en möjlighet för medier, tror Emanuel, medan Olle är mer dystopisk. Och så pratar vi om det mystiska anställningsavtalet från Watch Medier – och kan avslöja att det danska medieföretaget försökte köpa Realtid, innan det alltså köptes av Bulletingrundaren Tino Sanandaji. Och så en rad kortisar om allt från Crowdtangle till vilka poddar som har flest Spotifyföljare, till om BBC-annonser kan översättas till Sveriges radio och vad vi egentligen tycker om valet av ny publisher hos Aftonbladet – Lotta Folcker.