Info

Mediepodden

Mediepodden handlar om den komplexa digitala förändring som hela samhället står inför. Mediepodden fokuserar på förändringen i traditionella, digitala och sociala medier. Och vi gör det utan att vara rädda för konflikter. Mediepodden drivs av Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
RSS Feed
Mediepodden
2024
April
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September


2017
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2024
Apr 24, 2024
En rad nya tjänster för att göra hela låtar på sekunder har släppts de senaste veckorna. Emanuel har testat att göra en ny jingel till Mediepodden och väcker frågan om vad det säger om branschen - och medievärlden. 
Olle tittar på Viaplays kvartalsrapport, vi diskuterar om icke lönsam journalistik någonsin är bra journalistik, och vem som vinner när Gota media ingår i prenumerationspaketet Plus allt. 
Patreon.com/mediepodden
Apr 18, 2024

I veckan kom en mediebomb: Disney+ ger sig in det svenska mediekriget om sporträttigheter och vann budgivningen om två fotbollsligor. Därmed snuvades Viaplay, Cmore och de andra aktörerna av en stor, amerikansk medieägare som för första gången ger sig in i sportkriget i Sverige. Mediepodden pratar med sportjournalisten Olof Lundh som analyserar affären tillsammans med oss.

Och hur kommer det sig att börsnoterade News55 betalar fem miljoner kronor för Realtid, som förra veckan skulle sålts till Bulletin-ägaren Tino Sanandaji? Mediepodden rycker ut och förklarar. Dessutom gräver vi i frågan vem som får kalla sig public service?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Apr 11, 2024
I veckan lanserades ett nytt parti i Sverige: Folklistan. Vi analyserar hur Folklistan utnyttjar de sociala mediernas kraft, och samspelar med de traditionella medierna. Varför lanserade sociala medier-stjärnan Jan Emanuel sitt parti med de Sara Skyttedal, som är mer inflytelserik i traditionella medier? Och vad betyder det att det gjordes på Youtube hos Henrik Jönsson? Emanuel och Olle är inte överens om analysen.
Dessutom vänder vi och vrider vi på uppgifterna att Handelsbanken uppges lägga 100 miljoner kronor på en egen public service-satsning. Är det mycket eller lite? Och så pratar vi om journalistpriset Guldspaden: vad säger vinnarna om journalistikens status, och vad finns det att lära från Norge?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta podden på patreon.com/mediepodden
Mar 28, 2024

I ett extra långt påskavsnitt (dela upp i två och lyssna under påsklovet!) går vi igenom SOM-institutets stora mätning om varför mediekonsumenter undviker nyheter. Betalväggar och deprimerande nyheter kanske egentligen skapar en möjlighet för medier, tror Emanuel, medan Olle är mer dystopisk. Och så pratar vi om det mystiska anställningsavtalet från Watch Medier – och kan avslöja att det danska medieföretaget försökte köpa Realtid, innan det alltså köptes av Bulletingrundaren Tino Sanandaji. Och så en rad kortisar om allt från Crowdtangle till vilka poddar som har flest Spotifyföljare, till om BBC-annonser kan översättas till Sveriges radio och vad vi egentligen tycker om valet av ny publisher hos Aftonbladet – Lotta Folcker.

Lyssna i delar – och njut hela vägen över påsk! Och skänk ett påskägg till oss på patreon.com/mediepodden
 
Mar 21, 2024
Varför gör ingen journalistik av Jens Nylanders stora AI-baserade databas med kommuner och myndigheters kostnader? I veckans avsnitt följer vi upp intervjun vi gjorde med Jens Nylander och undrar om det är okunskap, tidsbrist, snålhet eller att läsarna inte bryr sig om kommunernas ekonomi som ligger bakom avsaknaden av scoop?
Och så tittar vi på de senaste turerna kring Tiktoks ägande i USA: kommer appen förbjudas, och varför har USA:s regering både lätt och svårt för att stoppa den Kina-styrda appen. I samma härad pratar vi om brittiska The Telegraph som skulle säljas till Förenade Arabemiraten, en affär som stoppades på politiska grunder i sista stund. 
Och så pratar vi om Reddits börsnotering, Kate Middleton-foto och de tandlösa nya ordförandena i Sveriges Radio och Sveriges Television.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Mar 7, 2024
Förtroendet för medier är fortsatt högt - oavsett vad en del debattörer och tyckonomer påstår. I veckans avsnitt djupar vi i Förtroendebarometern och diskuterar hur förtroendet ser ut för våra stora mediehus som Aftonbladet, Expressen, DN, SVT och SR, om hur mediepersoner med egna plattformar har allt större förtroende (från Henrik Jönsson till Marcus Oscarsson), vi utnämner Linnea Wikblad till vår tids Lotta Bromé och tittar på om hur synen på medier och public service skiljer sig mellan olika väljargrupper. Hur påverkar det public service?
Dessutom har Olle läs Sveriges Radios årsredovisning och gör tre spaningar. Varför gör SR så få externa produktioner gör SR?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden eller be oss skicka en faktura till ditt företag!
Feb 29, 2024
Mediepodden går bättre än någonsin - men inte ekonomiskt. Om enstaka procent tycker podden är tillräckligt viktig för att lägga en halv latte i månaden är vi tillbaka varje vecka - tills dess...
Ett speciellt avsnitt, med en kul anekdot i slutet!
Patreon.com/mediepodden 
Feb 23, 2024
Ett familjedrama i en av Sveriges mest kända Youtube-dynastier har skapat stort engagemang och blivit en stor nyhet - på TikTok och Youtube. Hur ska traditionella medier förhålla sig till en händelse som är en stor nyhet i sociala medier-världen? En journalist-fråga till Emanuel ställer saken på sin spets.
Dessutom pratar vi om att IDG.se lägger ner, om vad svenska hushåll lägger sin mediepeng på och så creddar vi Journalisten och Branschkoll för bra nyheter.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss patreon.com/mediepodden
Feb 16, 2024
Dagens nyheter har släppt sitt årsbokslut för 2023 och visar ett otroligt starkt resultat. Även Expressen har vänt till fina vinster - men kan man överleva som #2?
Dessutom pratar vi om det senaste avhoppet från SVT:s ledningsgrupp, och bråkar om huruvida det är braindrain eller helt naturligt. Och hur ska medieföretagen hitta framtidens chefer?
Vad säger krisen på brittiska Channel 4 om public service och tv-branschens framtid?
Till sist hittar vi en guldkantat avskedsgåva värd miljoner till Expressens chefredaktör.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på Patreon.com/mediepodden
Feb 8, 2024
Han har skickat ihop ett verktyg som ger allmänheten möjlighet att granska alla kommuners fakturor - men hur ska den användas? Och av vem? Vi träffar entreprenören Jens Nylander. 
Dessutom stor uppföljning av alla reaktioner från förra avsnittet. Olle har tagits i örat av Sveriges radio - rätt eller fel?
Patreon.com/patreon
Feb 2, 2024
Vi analyserar Sveriges Radios stora sparpaket - som inte blev det blodbad som många förväntade sig. Istället har sparpaketet siktat in sig på områden som publiken inte kommer märka så mycket. Vi pratar om naturliga avgångar, om de okända men förmodligen skyhöga kostnaderna för DAB och om allt det som inte görs i detta stålbad.
Dessutom spekulerar vi i vem som blir chefredaktör på Aftonbladet när Lena K Samuelsson nu lämnar. Och i bara farten har vi ett litet scoop: personen som var tänkt att bli SvD:s nya chefredaktör, men tackade nej i sista stund. Och så lite om TV4-chefen som går till TV4-spekulanten Bonnier - och om TV4:s storsatsning på det skrivna ordet. 
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Jan 25, 2024
Det börjar närma sig den förväntade försäljning av TV4, och Egmont, Schibsted och Bonnier ryktas vara med i förhandlingarna – med en halverad värdering sedan senaste försäljning. Men vad händer nu? Och är värderingen inte ovanligt hög? 
Vi pratar med Bonnier och Pia Rehnquist som hittat en AI som kan ersätta tio journalisters jobb. Nu får dessa tio journalister sparken. Vad är det de upptäckt? Vi låter en Pia-AI svara.
Och så pratar vi om Fröken Snusk och deras fuskande med streams – är det verkligen så farligt? Emanuel tycker inte det.
Patreon.com/mediepodden
Jan 18, 2024
Vi går igenom en av våra årliga kartlägningar, den som visar hur det går för enskilda influencers i Sverige. Vi ser mamma Wahlgren visa att gammal är äldst – större än Bianca Ingrosso.  Men vi ser också trender där enskilda influencers bygger mediehus och ehandel för att kapitalisera sina relationer. Övergripande ser vi hur de hundra största i Sverige omsätter mer – och har stadigt ökat i omsättning sedan 2019 då kartläggningen började.
Vi pratar också om Threads och den kartläggning Hampus Brynolf gjort över det svenska användandet, en månad efter lansering. Och så lite tv, Kalle Anka och Mauri Hermundsson.
Patreon.com/mediepodden
Jan 11, 2024
Förra året gjorde vi en framtidsspaning för 2023 som blev kusligt korrekt - Emanuel förutsåg till och med att Therése Lindgren skulle sluta med Youtube (-ish). I årets upplaga av framtidspaningarna försöker vi vara lika vassa. Vad händer med influencers och deras publikras? Går influencer från kommunikation till relation? Blir 2024 året då det kommer Janne Josefsson-stjärnor på Tiktok eller blir allt underhållning? Vilka medieföretag går i konkurs under 2024 - och varför? Vad händer med tv-marknaden, Viaplay och Telias TV4-ägande? Och får Emanuel rätt i att Twitter/X går i konkurs under 2024? Följ med oss in i kristallkulan för mediebranschen 2024.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
1