Info

Mediepodden

Mediepodden handlar om den komplexa digitala förändring som hela samhället står inför. Mediepodden fokuserar på förändringen i traditionella, digitala och sociala medier. Och vi gör det utan att vara rädda för konflikter. Mediepodden drivs av Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
RSS Feed
Mediepodden
2024
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September


2017
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: March, 2017
Mar 31, 2017

Mediepodden har tagit fram information om sex av de största svenska tidningarnas prenumerationsmodeller. Siffrorna är samlade, korten lagda på bordet och det går att se mönster – vad finns att utröna när de största aktörerna ställs sida vid sida? Och hur förklarar, arbetar och resonerar tidningarna själva? Mediepodden analyserar i ett speciallångt avsnitt.

Det kan tyckas vara en hårfin linje mellan prenumeration och att stödja en publikation, men det kan också vara en skillnad som är helt avgörande för finansieringen av framtidens mediehus. Är värden som tillit, transparens och långsiktigt varumärkesbyggande sätten att överleva klickjakten – och i själva verket mycket viktigare än nuvarande konverteringsnummer?

Partner till podden är Strossle, TCO och Meltwater.

Mar 24, 2017

I veckans Mediepodden avhandlas metoder att bedöma effektivitet och olika betalnings- och prenumerationsmodeller diskuteras. Mätning av klick har gått till mätning av konvertering – vilka artiklar får läsare att bli betalande prenumeranter? Ligger framtiden i att "stödja" en publikation, snarare än att prenumerera på den, eller är det en helt naiv och utopisk tanke? Och vad innebär det för en tidnings identitet när konverteringsmodellen får ta över?

Jockiboi går i Isabella Löwengrips fotspår och gör sig av med aliaset han länge publicerat under. Vad beror denna trend på och är det ett mönster som vittnar om internets mognad? Mediepodden synar besluten  i sömmarna.

Partner till podden är Strossle och Meltwater.

Mar 17, 2017

Donald Trumps kommentar om Sverige skruvade upp självbildsanalysen till raketnivå och den efterföljande bevakningen kom att bli mycket uppmärksammad. I veckans Mediepodden tittar Olle och Emanuel på siffrorna kring omvärldens bevakning av Sverige - före och efter anmärkningarna.

Stampen fortsätter att omgärdas av förändringar och veckan har för mediehuset varit intensiv. Mediepodden går igenom det senaste i Stampen-affären.

Känslomässiga argument till trots visar det sig att förtroendet för medier i Sverige på det stora hela ökar och ligger på höga nivåer - så varför känns det ändå som att missnöjet är stort och förtroendet holkas ur? Emanuel presenterar en teori kring en tidigare tyst minoritet, som i dag har kanaler att göra sig hörda.

Partner till podden är TCO, MEGStrossle, och Meltwater.

Mar 9, 2017

Nomineringarna till årets Guldspade är offentliga och nytt för 2017 är kategorin "Nytänkare". En åtråvärd titel men vilka har - Twitter-konton och källredovisning åsido - på riktigt innoverat journalistik och berättande?

Amerikanske journalisten Tim Pools Sverige-granskning har nått sitt slut. Under två veckors tid har han utforskat så kallade "no go-zoner" i svenska städer. Varje dag har han publicerat videoreportage - men hur rättvisande blir journalistiken när han under press om daglig publikation måste sätta sig in i och granska en komplex bild, i ett land dit han nyss anlänt?

Partner till podden är TCO, Strossle, och Meltwater.

Mar 2, 2017

Är konceptet "videoklipp från lekland" ett hållbart Youtube-koncept? Det återstår att se men klart är att det är oerhört populärt i dag - och genererar hundratals miljoner visningar.

På barnens kant av Youtube finns det flera svenska kanaler som drar in enorma mängder visningar och omsätter miljoner. Det rör sig om allt från föräldralediga som stött på guld till personer som långsiktigt utvecklat mångspråkiga medieimperium. Andra regler kring kvalitet och marknadsföring råder på videos som inte styrs av stora mediehus utan är riktade till barn.

Vilka är dessa aktörer och hur går det till? Det avhandlas i avsnitt 28 av Mediepodden.

Partner till podden är TCO och Meltwater.

1