Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
Den senaste veckan har ett bråk seglat upp mellan Tele2/Comhem och Telia/TV4-gruppen. Kriget började bara ett par timmar efter att Telia blivit ägare till Bonnier Broadcasting och man hotade direkt med att slänga ut TV4 ur utbudet. Mediepodden analyserar affären, som förstås inte handlar om TV4 utan om dyra sporträttigheter, video on demand och om nya konkurrenter från Netflix, Amazon Prime och HBO. Dessutom har vi dokument som visar hur Tele2 försöker pressa TV4:s annonsörer att tvinga TV4 till förhandlingar.
Gratistidningarna mår dåligt, under 2019 har tre av fyra stora gratistidningskoncerner haft stora ägarförändringar. Och både omsättning och resultat viker. Och varför har Direktpress inte lämnat in sitt bokslut utan fått anmärkningar av Bolagsverket? Mediepodden djupdyker.
Dessutom tittar vi på en italiensk storaffär, Joakim Lamottes intäkter och verksamhet samt nya domen mot bloggaren Kissie.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom
Stöd oss gärna på patreon.com/mediepodden
Pernilla Wahlgren spelar en av årets huvudroller i den SVT:s julkalender, hon gör det samtidigt som hon gör reklam för företag i sina egna sociala kanaler. Något som SVT vanligtvis förbjuder. Vi ringer upp ansvarig utgivare för att fråga om de ändrat sin policy - eller om det är ett regelbrott.
Reuters institute har släppt en ny rapport om poddlandskapet - och Sverige ingår i rapporten. Olle har djupdykt i rapporten och plockat fram de mest intressanta delarna.
Och så skär vi datan från Svenskarna och internet på nya sätt. Vi hittar en trend i att de rika i Sverige är mest aktiva på sociala medier - till och med på Flashback.
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten.
En djup analys av Internetstiftelsens nya undersökning om barn och internet. Tiktok ökar, men det förklarar knappast var de unga tagit vägen? Mediepodden analyserar medieanvändandet bland de mellan 11-19 år och ser hur de unga försvinner från de breda medierna. Är det Fortnite, Twitch och andra spel som tar de unga mediekonsumenternas tid?
Och så funderar vi på Granskningsnämndens fällning av att SR hänvisar till en spellista på Spotify: det tycker nämnden gynnar Spotify, men får Mediepodden att fundera på varför Sveriges Radio får ladda upp poddar på Spotify, men SVT inte får ladda upp program på Youtube och Facebook? Dessutom om Svenska mordpoddens som raderar avsnitt efter kritik och hur vi ska begripa att Instagram tagit bort sin främsta valuta: sina likes.
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten.
Stöd oss på patreon.com/mediepodden
Aftonbladet har varit den svenska tidningsindustrins guldägg och förebild - med ständigt stigande intäkter. Men nu har tillväxten inte bara avtagit utan Aftonbladet tappar intäkter. Mediepodden har gått igenom kvartalsrapporten och ser en scenförändring för ägaren Schibsted.
Hur många följare har Isabella Löwengrip? Hon själv säger 1,5 miljoner, medan Bonnierägda Tailsweep som representerar henne säger att de når 690 000. Vi har pratat med Bloggbevaknings Camilla Gervide som grävt vidare i siffrorna kring Isabella Löwengrips räckviddssiffror och brist på transparens.
Vi pratar med Sveriges Radios chef Cajsa Lindberg om beslutet att lägga ner P3:s program. Vad innebär det för lyssnarna, för uppdraget - och för de viktiga och uppskattade poddarna. Mediepodden har gjort den första(?) längre intervjun med Sveriges Radios biträdande programdirektör för att kartlägga det historiska beslutet.
Vad kan medierna lära sig av den nya rapporten Svenskarna och internet? Vi har lagt dagar och veckor på att ta fram egna vinklar, statistik och diagram för att förstå de största skiftena på den årliga rapporten Svenskarna och internet - missa inte!
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten.
Podden finansieras tack vare bidrag från dig som lyssnar - stöd oss på Patreon.com/Mediepodden
Mediepodden gör denna veckan en djupdykning i de företag (t ex United Screen, Splay One, Ninetone och Tourn) som kapitaliserar på små och stora influencers. Vad omsätter de och hur ser deras resultat ut? Vi hittar fynd som avslöjar nya trender och lärdomar om hur influencer marketing och MCN-nätverken egentligen går. Vi pratar också om Isabella Löwengrips inställda magasinsatsning, om den svenska lokaltidningen som blir internetleverantör och om rapporten som visar botten ur för mediehusen.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom Stötta podden på Patreon.com/mediepodden
Bonniers tv-tjänst C More är på väg att säljas till Telia, efter tio års ofattbara förluster. Mediepodden analyserar miljardförlusterna, svindyra tv-rättigheter, ägarstrider, framtiden för betaltjänster och utvecklingen på amerikanska AT&T.
Vi pratar om teve i ett nytt landskap: Facebook har betalat Expressen för att göra exklusivt innehåll - men varför?
Och så lite om Sveriges nya lag - som hjälpt nazister att fly rättvisan.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stöd oss på patreon.com/mediepodden
Mediepodden är tillbaka! Tack vare det ekonomiska stödet från dig som lyssnar. Vi pratar om det, om hur samma modell gett tidningen The Guardian unik vinst och hur Flashback nu hoppar på samma finansieringståg! Dessutom en analys kring sommarens stora branschsnackis: Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressens, avhopp.
TACK för att du stöttar Mediepodden, gör det månadsvis här: http://patreon.com/mediepodden
(och vi ber om ursäkt för tekniken i Olles mick denna gång)
Det här kan bli vårt sista avsnitt - eller det första på något nytt. Vi har beslutat att leva som vi lär. Hitta en hållbar affärsmodell över tid, som inte blir beroende av enskilda annonsörer. Idag startar vi en Patreon, där vi ber dig som lyssnare att vara med med en slant i månaden för att täcka kostnaderna för en oberoende granskning av den nya mediebranschen. Vi behöver få 10 000 kronor i månaden för att lyckas med det.
Gör vi inte det? Då är det kanske inte behovet så stort som vi trodde.
Men vi tror att behovet finns.
Stötta på: https://www.patreon.com/mediepodden
En ny mediespelare har gjort entré och Olle och Emanuel är inte överens. Är det uppfriskande eller bottennapp? Och så pratar vi om Aftonbladet som släppt sin märkligaste rapport hittills - något är väldigt fel. Och om Filip Hammars Facebookannonser och DN:s ålderstigna nyrekryteringar.
Guardian har för första gången på många år vänt förlust till vinst - utan betalvägg! Men svenska medier borde inte hoppa på medlemsmodellen utan att göra en större analys. Dessutom: Facebooks nya inriktning, merch som affärsmodell och varför Alex och Sigges podd tar flera dagar att spela in.