Info

Mediepodden

Mediepodden handlar om den komplexa digitala förändring som hela samhället står inför. Mediepodden fokuserar på förändringen i traditionella, digitala och sociala medier. Och vi gör det utan att vara rädda för konflikter. Mediepodden drivs av Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
RSS Feed
Mediepodden
2024
June
May
April
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September


2017
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2022
Dec 22, 2022
Politiska reportern Owe Nilsson lämnar TT efter en twitterfadäs. Vad är grejen, var det så farligt och vad säger det om både TT, twitter och samtiden? Sedan går vi traditionsenligt igenom de artiklar som fått mest engagemang under året som gått. Vi går också sex år tillbaka i tiden för att hitta trender som kommit och gått. Och så avslutar vi med lite Elon Musk, Joakim Lamotte och hur mycket (lite!) Youtube egentligen omsätter i Sverige. 
Vill du vara med och stötta Mediepodden 2023? Mejla kontakt@emanuelkarlsten.se så löser vi faktura. Eller stötta på patreon.com/mediepodden 
Dec 16, 2022
Nya miljoner har delats ut i stöd till tidningar, ändå fortsätter chefredaktörer gnälla på att public service skriver text till sina videos på nätet. Varför? Vi försöker förstå vad som döljer sig bakom de senaste uppropen och hoten från 79 mediechefer. Och så om att Upphovsdirektivet nu klubbas igenom som svensk lag. Kommer det verkligen förstöra internet? Årets största poster på sociala medier är klara, och överst – public service Sveriges radio. Som gör tv! 
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten, stötta på patreon.com/mediepodden
Dec 9, 2022
Alla pratar om Chat GPT och Open AI:s framgångsrika projekt med att introducera artificiell intelligens och maskininlärning för den breda publiken. Så hur lång tid tar det innan journalisterna förlorar sina jobb? Frågan är felställd och vi pratar med Jens Finnäs som testar sig fram i just detta område. Och så pratar vi om Bonniers märkliga köp av Readly – spotify för tidningar som Mediepodden så många gånger dömt ut. Vad är det Bonnier tror sig har förstått som ingen annan fattar? Och så lite BeReal.
Prenumerera på Patreon.com/mediepodden
 
Dec 1, 2022
Vi går igenom statistik för det linjära radiolyssnandet och hittar enorma ras. Även bland kommersiella kanaler. Än en gång bråk mellan Olle och Emanuel om de kommersiella kanalernas tapp kan bero på public service. Olle hyllar också Lilla aktuellt och Emanuel lyfter Babblarnas märkliga rekord på Spotify. 
Stötta på patreon.com/Mediepodden 
Nov 24, 2022
Emanuel går igenom en ny Novus-undersökning om hur medborgarna informerade sig inför valet. Teorier trycktestas, för vad är anledningen att unga väljare informerar sig mer och har högre förtroende för medier än övriga befolkningen? 
Olle har fördjupat sig i turerna kring Disney och skiftet i toppen. Vad säger det om fasen som streamingkriget står i?
Du som lyssnar betalar givetvis för dig på patreon.com/mediepodden 
Nov 21, 2022
Olle har varit på besök på The Economist i London och har fått sina drömmar krossade. Emanuel har varit på Stora Journalistpriset, även han är desillusionerad - även om han har träffat journalister att hoppas på.
Dessutom pratar vi om att Aftonbladet lägger ned Söndagsbilagan och två andra bilagor, därmed går en bit mediehistoria i graven. Och så lyfter vi upp New York Times nya investerare (en aktivistfond) och pratar om den nya "spionlagen" som drabbar journalistiken.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Ge oss gärna ett bra betyg och stötta oss på patreon.com/mediepodden
Nov 10, 2022

Omni, Breakit, Svenska fans, The Local och Sweclockers - svenska medielandskapet är fullt med hoppfulla och digitala medieentreprenörer. Att finansiera journalistik på nätet har visat sig vara svårt, men under 2021 så vände det visar Mediepoddens stora kartläggning. Vi går igenom de viktigaste pure players i Sverige och analyserar topplistan som består av Omni, Breakit, Svenska fans, The Local, Geeks (Sweclockers och FZ), E-handel.se, Altinget, Hippson, News55 och Alkompis. Och varför har Chang Frick lättare att tjäna pengar på sin podd än sin sajt?

Dessutom funderar vi på mediebevakningen av Elon Musk och Twitter och häpnar över Stora Journalistprisets erbarmliga urval.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden och ge oss ett fint betyg i din podd-app!
Nov 3, 2022
Årets stora kartläggning av vilka som lyckas bäst på Patreon är här. Vi mäter hur mycket de största omsätter, hur mycket Patreon-Sverige växt, vilka trender som finns och vad det säger om ett nytt framväxande medielandskap. I år kan vi konstatera att Spöktimmen drar flest Patreons, men att det är politiska poddar som drar in mest pengar. Och att de svensktalande skaparna faktiskt växer förbi de engelsktalande. I toppen ligger Gott snack och Sista måltiden – hela listan kan hämtas för de som stöttar via Patreon.com/mediepodden.
Efter inspelat avsnitt fick vi tips om en engelsktalande Patreon med en familj där hälften är svenskar: SVdelos, den finns med i dokumentet, men fanns inte med i underlaget vid inspelning.  
Oct 27, 2022
Facebook och mediebranschen är inne i en breakup-fas. I Sverige har Omni meddelat att de lämnar Facebook och Facebook själva berättar att de släcker Instant articles. Vi analyserar vilken betydelse Facebook har haft och kommer ha för mediebranschen. En rykande färsk kvartalsrapport från Facebooks ägare Meta ger också en bredare bild. 
Dessutom pratar vi om Youtubes nya problem med annonsintäkter, Spotifys som både växer och bromsar och har en teori kring Kvartal och de nya miljonerna som en grupp miljardärer investerat. 
Och vi reder ut alla märkliga och bisarra turer kring Dumpen - och hur svenska staten under en period drev denna kritiserade pedofiljägarsajt.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Oct 20, 2022
Vi uppdaterar vår årliga kartläggning över vilka influencers som tjänar mest. Vi hittar spännande tendenser och trender och drar slutsatser kring hur nya mediehus håller på att utvecklas bakom enskilda personer. Hela kartläggningen finns tillgänglig i excel för dig som prenumerant. Vi tittar också på det märkliga beslutet mot Facebook som kan få dem att lämna ifrån sig Giphy och om det är rimligt att Telia nu säljer Cmore och TV4 – och vem det är som kommer att köpa dem.
Stötta på patreon.com/mediepodden 
Oct 12, 2022

Den största enkäten om internetanvändning är publicerad och som en årlig tradition går Olle och Emanuel igenom de viktigaste delarna ur ett medieperspektiv. Vi pratar om vilka plattformar som växer i vilka åldersgrupper. Hur titta/lyssna/läsa förändras och vilka tjänster som är störst. Genom unika tidsserier och perspektiv ges här perspektiv du inte får någon annanstans. För dig som är medlem på patreon.com/Mediepodden tillkommer också grafer. 

Oct 6, 2022
Årets Maktbarometern är ute och Mediepodden analyserar hur makten fördelar sig mellan profiler på Facebook, Youtube, Instagram, Twiitter och Instagram. Sverigedemokraterna befäster sin makt, Marcus Oscarsson tappar räckvidd (men tjänar mer pengar). Dessutom imponeras vi över Aftonbladet och Expressen framgångsrika satsning på Tiktok och försöker förklara hur Noccos framgångar hänger ihop med det svenska valresultatet. 
Och hur påverkar den sneda könsfördelningen på Maktbarometern vilka frågor och uppfattningar som formas?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden och ge oss gärna ett fint betyg i din favoritpoddapp.
Sep 29, 2022
Allt fler svenska mediehus har börjat använda Tiktok som en kanal för att nå nya målgrupper. Det senaste åren har antalet svenska medier på Tiktok gått från noll till närmare sextio stycken. Publiken ökar och engagemanget likaså. Vi pratar med Martin Ekelund på TV4 som på mindre än ett år byggt upp en av Sveriges största medievarumärken på Tiktok. Han berättar om hur de arbetar, syftet och om hur målgruppen ser ut. Vi har även en färsk topplista över svenska mediehus på Tiktok som vi presenterar och analyserar.
Dessutom funderar vi kring Youtubes mycket bryska hantering av Pontus Rasmusson - en affär som i veckan tog en ny vändning.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden
 
Sep 22, 2022

Eftervalsanalysen har fastnat i att Tiktok är orsaken till högerns framgång – vilket är en alldeles för grund analys och flera andra förklaringar ges. Vi pratar om Serial och Sarah Koenig i samband med att domen som den första banbrytande säsongen belyste, har rivits upp. Och så nagelfar vi påståendet om att man tappar följare om man berättar vilka partisympatier man har. Isabella Löwengrip påstod att så var fallet – men istället hittar vi andra intressanta trender. Youtube raderar Pontus Rasmussons största kanal, men är det inte lite yrvaket att agera först nu? Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden

Sep 13, 2022
Vems valvaka var bäst? SVT eller tv4? Vad händer nu om det blir maktskifte - för medier och i politiken? Vilket inflytande fick sociala medier? Och varför skruvades det aldrig upp någon valfeber under sista veckan? Detta och mycket mer diskuteras av Olle Lidbom och Emanuel Karlsten. 
Stötta på patreon.com/mediepodden 
Sep 8, 2022
De alternativa och invandringskritiska medierna har allt svårare att få genomslag i sociala medier. Vi har gått igenom räckvidden för Fria tider, Samnytt, Samtiden och Nya tider och konstaterar att de krympt sedan förra valet. Beror det på Facebooks ändrade regler - eller någonting annat?
Vi pratar även om att konkursade Bulletin fått in kapital - som de använt till att beställa en egen Novusundersökning och de har dessutom köpt annonser på Facebook för nästan en kvarts miljon de senaste månaderna. Och så pratar vi om avknoppningen av Bulletin som görs ihop med Paolo Roberto: Non grata.
Och så hyllar vi Svenska Dagbladets poddreportage om Pontus Rasmusson men funderar på hur journalistiken kan förnyas. Och vilken journalistik borde Stora Journalistpriset hylla?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stöd oss gärna på patreon.com/mediepodden
Sep 2, 2022

Anrika Allers förlag stänger sin Malmö-redaktion och därmed avslutas
ett kapitel mediehistoria. Olle gråter, Emanuel tröstar och sedan
blickar vi istället framåt och ser en pendelrörelse mellan gamla och
nya sociala medier. För här finns en pendelrörelse för virala
händelser som nu fått ett nytt momentum genom Tiktok. Där nästan inga
partier finns. Är det ett misstag? För alla jagar influencers gunst
(och får Jonas Fagerströms!), men undviker de stekta tiktoksparvar som
skulle kunna flyga direkt in i politiska munnar.
Stötta på patreon.com/mediepodden

Aug 25, 2022
Emanuel har gått igenom Metas annonsbibliotek – som för första svenska valet någonsin ger total insyn i hur partierna planerar och placerar sina annonser. Vi hittar märkliga upplägg. Och att tre partier bryter mot cookielagen och skickar data till Facebook utan tillstånd. Har Sommar i p1 floppat? Olle försöker driva en sådan tes, men mest förundras vi över ett märkligt redaktionsbeslut. Vi pratar om att streamingen växer, och att SR byter chefer.
Stötta på patreon.com/mediepodden
Aug 18, 2022

Mediepodden är tillbaka efter sommaren och sammanfattar en ganska sömnig  mediesommar. Desto mer eldigt blir det när Emanuel ska brandtala om hur medier borde bevaka valet. Olle är skeptisk. Dessutom följer vi upp avgångskraven på Cilla Benkö, om Bonniers plötsligt avgångna VD Stina Andersson, om Emanuels sommarprat och om Olles flytt från Stockholm. Sveriges bästa mediepodd är nu helt producerad utanför Stockholm! Stötta det på patreon.com/mediepodden 

Jul 1, 2022

Ett nytt mediestöd har presenterats och vi gör den stora analysen av vad den betyder. Positivt, är känslan men har Mats Svegfors verkligen bäddat hela vägen? Och varför är Sveriges tidskrifter så orimligt irriterade? Och Svenska Dagbladet inte mer oroade?

Sedan har Olle samlat på sig så mycket irritation över Sveriges radio att han kräver Cille Benkös avgång. Och har ett förslag på vem som ska ta över. Men Emanuel är inte överens. 
 
Jun 22, 2022
Vårt avsnitt om Ekot har fått stort eko (!) och vi följer upp med reaktioner från de många tips som kommit in sedan dess. Vi pratar Radio Sweden men även hur den dåliga arbetsmiljön kan bero på Ekots nya roll, på konkurrensen från poddar och om likheterna med DN:s kris på 80-talet. 
 
Vi pratar också om det är så att journalistik som anses provocerande idag kommer vilja skyddas imorgon? Joakim Lamotte fick stor uppmärksamhet när han slutar publicera på sin facebooksida efter att ha blivit utsatt för hat.
 
Och så pratar Emanuel om Guldörat. Radiopriset där juryn inte får arbeta med radio eller podd.
 

Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden och ge gärna podden ett bra betyg på ITunes eller Spotify!

Jun 16, 2022
Mediepodden avslöjar i veckans avsnitt att många medarbetare lämnat Sveriges Radios Ekot det senaste året - och många av dem är yngre. Källor till podden pratar om ett svagt ledarskap, en dålig arbetsmiljö och till och med vuxenmobbning. Ekots chef Klas Wolf-Watz kommenterar strömhoppet till oss.
 
Mitt under sändningen får vi veta att Joakim Lamotte ska sluta som journalist - men varför betraktar så få i etablissemanget honom som "journalist"?
 
Dessutom om nya siffror om Spotifys poddar och så bakom kulisserna på Sommar i P1, som i år har adlat Emanuel Karlsten till sommarpratare.
 
Med Emanuel "Sommarpratare" Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på Patreon.com/Mediepodden 
Jun 9, 2022

Dagens nyheter har noterat 250 000 digitala prenumeranter – en
rekordnotering. Vi har fått ut siffror över hur åldersspridningen ser
ut, och noterar några trender. Vi pratar också om det nya
presstödsförslaget och hur Olles felaktiga profetia om Svd kanske till
slut ändå blir sann. Och så får vi till slut veta vilka nya medier som
den svenska staten fortsätter att censurera.
Betala för dig på patreon.com/mediepodden

Jun 1, 2022

Vi läser en ny kvalitativ undersökning från Medier och demokrati som
studerat orsaken till att sällananvändare av nyheter drar sig bort
från medier. Emanuel blir upprörd och Olle försöker nyansera. Det
handlar om betalväggar, tilltro och val av vinklar. Vi pratar också om
att EU ska blockera tre nya ryska mediehus – men ännu inte ville
berätta vilka. Om att Simon Gärdenfors finansierat en film via
Kickstarter och om explosionsartad ökning för digital marknadsföring,
framför allt i ljud.
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten. Betala på patreon.com/mediepodden

May 27, 2022
Norska public service-bolaget NRK meddelar att stänger sin största Facebook-sida. Skälet är att de inte kan förhandsmoderera och att den inte skapar "värde för samhället". Mediepodden diskuterar för eller emot och förklarar de mediepolitiska skälen till varför NRK ger sig in i Facebook-debatten just nu. Dessutom finns en aktuell svensk parallell-debatt värd att belysa.
I veckans avsnitt avhandlas även en ny stor miljardaffär inom poddmarknaden där Conan OBrian säljer till radiodistributören Sirius XM, om Expressens sparpaket, annonsmarknaden som bromsat in och om hur Kenzas visar att hon blivit en gamling när hon klagar på Instagrams algoritmer.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden och ge gärna podden ett bra betyg på ITunes eller Spotify!
1 2 Next »