Info

Mediepodden

Mediepodden handlar om den komplexa digitala förändring som hela samhället står inför. Mediepodden fokuserar på förändringen i traditionella, digitala och sociala medier. Och vi gör det utan att vara rädda för konflikter. Mediepodden drivs av Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
RSS Feed
Mediepodden
2024
June
May
April
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September


2017
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2024
Jun 27, 2024
Är Tidöpartierna överens om att slå ihop public service-bolagen? Vi följer upp en uppgift från Sverigedemokraterna om att SR, SVT och UR kommer slås ihop. Emanuel pratar också om hur medierna lämnar walkover på Almedalen och lämnar plats åt Spotify, Google och de andra techbolagen. Och så berättar vi om DN:s nya korrespondent i Ukraina. 
Dessutom pratar vi om hur AI används av Aftonbladet, om att Mauri Hermansson fått köpa loss sin Youtube-kanal från Aftonbladet och om Malin Ekmans avskedsbrev till Svenska Dagbladet.
Och går hela public service-skatten till public service-bolagen? Nej säger Olle, som har uppgifter att 1 miljard kronor har undanhållits de senaste tre åren.
Nu tar vi - Emanuel Karlsten och Olle Lidbom - sommaruppenhåll och är tillbaka i mitten av augusti. Stötta oss på patreon.com/mediepodden.
Jun 19, 2024

Emanuel är frustrerad över mediernas usla bevakning av EU-frågor och över att inga andra medier bevakar de centrala frågorna. Vad säger det om EU-journalistiken att en frilansjournalist är den som avslöjar Sveriges hållning i en av årets mest kontroversiella EU-frågor: Chat Controllers? Olle har en snabbanalys av nya strategin bakom Svd Näringsliv och ekonomijournalistiken och att konflikten med Scarlett Johansson är ett PR-trick av Open AI. Stötta oss på  patreon.com/mediepodden

Jun 14, 2024
Vi pratar om partierna som spenderade mest pengar på sociala medier, men också om LO som la 800 000 på sin egen kandidat. Vad kan vi lära oss om de många och dyra satsningar och varför är journalister så skadeglada?
Vi pratar om Anna Hedenmo, om Acast goda resultat och så om Kvartals framgångsrika Kickstarter. Eller hur ska man förstå det?
Patreon.com/mediepodden
Jun 6, 2024
Det är EU-val, men hur presterar egentligen medierna? Vi pratar både sociala och traditionella medier och utvärderar vad som hänt hittills. Och om EFN som ska starta både bokförlag, poddar och...tidningar? Som ett eko från en svunnen tid då medier hade obegränsat med pengar. Så varför presterar de inte bättre? 
Och så pratar vi om SVT:s tonårssatsning, tioårsförbannelsen för Youtubers med anledning av Linn Ahlborg, om Therese Lindgrens politiska upprop, Viaplay och Owe Nilsson. 
patreon.com/mediepodden
May 30, 2024

Hanna Stjärne avgår som VD för Sveriges Television. Vi pratar om utmaningarna för nästa vd, utvärderar Stjärnes nästan 10 år på SVT-tronen och gissar på vem som tar över efter Stjärne. Dessutom pratar vi nya mediestödet - vinnare och förlorare. Och vad ska man säga om att Schibsted och Bonnier både får stöd OCH skickar mångmiljonbelopp till sina ägare från tidningarna som får stöd? Till sist pratar vi om falsk balans om SD-trollbevakningen och analyserar "All eyes on Rapha"-kampanjen som går som en löpeld på Instagram med över 40 miljoner som delat.

Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stöd oss på patreon.com/mediepodden
May 22, 2024
Emanuel är fullt uppe i händelserna kring Trollfabriken och försöker få Olles perspektiv. Ser vi ett vägskäl för dels medier, dels samhället och kommer vi se tillbaka på den här veckan som historisk?
Och så pratar vi om varför Sveriges radio slutar lägga ut sina mest populära program på Spotify och Apple. Och till sist mediehistoria med Olle. 
Patreon.com/mediepodden
May 16, 2024
En hysterisk medievecka med enorma mediehändelser. Public service-utredningen, som brukar vara en sömnig tillställning, har blivit en konfliktfråga. Emanuel och Olle försöker sammanfatta konflikten, men vill egentligen mer prata om det riktiga problemet: Att frågan blivit politiserad. Och kanske hör det också ihop med veckans andra stora mediehändelse: Kalla faktas avslöjande av Sverigedemokraternas trollfabrik. Skulle public service ens kunna göra det avslöjandet? Och vad är det stora problemet som avslöjas? Vi går igenom allt i detalj.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom 
Betala för dig på patreon.com/mediepodden
May 9, 2024

TV4:s granskning av SD:s hemliga trollfabrik har fått stort genomslag. I Mediepodden pratar vi om reportaget, om Sverigedemokraternas hantering av sociala medier - och grävande journalister. Dessutom analyserar vi varför granskningen fått större genomslag än tidigare granskningar, om Maktbarometerns syn på partiet och om likheten med presidentvalet 2016 där många sa att Trumps valseger berodde på Facebook.

Mediepodden pratar även om den parlamentariska public service-utredningen som tycks haverera - hur påverkas public service av att inte styras med bred politisk enighet? Och så fångar vi upp en del reaktioner på förra avsnittets granskning av Medierna i P1.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
May 1, 2024
I veckans avsnitt pratar vi om Medierna i P1, det enda mediebevakande programmet i public service. Vi har gått igenom och kategoriserat alla inslag under våren och tycker inte att Medierna i P1 når sitt uppdrag. Programmet är fixerat vid felpubliceringar, riksmedier och public service. Dessutom missar man helt det nya medielandskapet och de frågor som verkligen berör dagens mediekonsumenter. Vi har pratat med P1:s programbeställare och tittar närmare på Medierna i P1.
USA har tagit ett steg närmare att förbjuda Tiktok. Vi tittar på vad det betyder, och diskuterar sannolikheten i att en av världens största appar skulle förbjudas i USA. Och vad säger förbudsförslaget om synen på de stora tech-bolagen i USA och EU? 
Dessutom analyserar vi ett nytt danskt medieföretag som ska ge sig in och kriga i det svenska affärs- och finans-segmentet. Och så tittar vi på hur HBO kom över rättigheterna till Allsvenskan.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Apr 24, 2024
En rad nya tjänster för att göra hela låtar på sekunder har släppts de senaste veckorna. Emanuel har testat att göra en ny jingel till Mediepodden och väcker frågan om vad det säger om branschen - och medievärlden. 
Olle tittar på Viaplays kvartalsrapport, vi diskuterar om icke lönsam journalistik någonsin är bra journalistik, och vem som vinner när Gota media ingår i prenumerationspaketet Plus allt. 
Patreon.com/mediepodden
Apr 18, 2024

I veckan kom en mediebomb: Disney+ ger sig in det svenska mediekriget om sporträttigheter och vann budgivningen om två fotbollsligor. Därmed snuvades Viaplay, Cmore och de andra aktörerna av en stor, amerikansk medieägare som för första gången ger sig in i sportkriget i Sverige. Mediepodden pratar med sportjournalisten Olof Lundh som analyserar affären tillsammans med oss.

Och hur kommer det sig att börsnoterade News55 betalar fem miljoner kronor för Realtid, som förra veckan skulle sålts till Bulletin-ägaren Tino Sanandaji? Mediepodden rycker ut och förklarar. Dessutom gräver vi i frågan vem som får kalla sig public service?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Apr 11, 2024
I veckan lanserades ett nytt parti i Sverige: Folklistan. Vi analyserar hur Folklistan utnyttjar de sociala mediernas kraft, och samspelar med de traditionella medierna. Varför lanserade sociala medier-stjärnan Jan Emanuel sitt parti med de Sara Skyttedal, som är mer inflytelserik i traditionella medier? Och vad betyder det att det gjordes på Youtube hos Henrik Jönsson? Emanuel och Olle är inte överens om analysen.
Dessutom vänder vi och vrider vi på uppgifterna att Handelsbanken uppges lägga 100 miljoner kronor på en egen public service-satsning. Är det mycket eller lite? Och så pratar vi om journalistpriset Guldspaden: vad säger vinnarna om journalistikens status, och vad finns det att lära från Norge?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta podden på patreon.com/mediepodden
Mar 28, 2024

I ett extra långt påskavsnitt (dela upp i två och lyssna under påsklovet!) går vi igenom SOM-institutets stora mätning om varför mediekonsumenter undviker nyheter. Betalväggar och deprimerande nyheter kanske egentligen skapar en möjlighet för medier, tror Emanuel, medan Olle är mer dystopisk. Och så pratar vi om det mystiska anställningsavtalet från Watch Medier – och kan avslöja att det danska medieföretaget försökte köpa Realtid, innan det alltså köptes av Bulletingrundaren Tino Sanandaji. Och så en rad kortisar om allt från Crowdtangle till vilka poddar som har flest Spotifyföljare, till om BBC-annonser kan översättas till Sveriges radio och vad vi egentligen tycker om valet av ny publisher hos Aftonbladet – Lotta Folcker.

Lyssna i delar – och njut hela vägen över påsk! Och skänk ett påskägg till oss på patreon.com/mediepodden
 
Mar 21, 2024
Varför gör ingen journalistik av Jens Nylanders stora AI-baserade databas med kommuner och myndigheters kostnader? I veckans avsnitt följer vi upp intervjun vi gjorde med Jens Nylander och undrar om det är okunskap, tidsbrist, snålhet eller att läsarna inte bryr sig om kommunernas ekonomi som ligger bakom avsaknaden av scoop?
Och så tittar vi på de senaste turerna kring Tiktoks ägande i USA: kommer appen förbjudas, och varför har USA:s regering både lätt och svårt för att stoppa den Kina-styrda appen. I samma härad pratar vi om brittiska The Telegraph som skulle säljas till Förenade Arabemiraten, en affär som stoppades på politiska grunder i sista stund. 
Och så pratar vi om Reddits börsnotering, Kate Middleton-foto och de tandlösa nya ordförandena i Sveriges Radio och Sveriges Television.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Mar 7, 2024
Förtroendet för medier är fortsatt högt - oavsett vad en del debattörer och tyckonomer påstår. I veckans avsnitt djupar vi i Förtroendebarometern och diskuterar hur förtroendet ser ut för våra stora mediehus som Aftonbladet, Expressen, DN, SVT och SR, om hur mediepersoner med egna plattformar har allt större förtroende (från Henrik Jönsson till Marcus Oscarsson), vi utnämner Linnea Wikblad till vår tids Lotta Bromé och tittar på om hur synen på medier och public service skiljer sig mellan olika väljargrupper. Hur påverkar det public service?
Dessutom har Olle läs Sveriges Radios årsredovisning och gör tre spaningar. Varför gör SR så få externa produktioner gör SR?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden eller be oss skicka en faktura till ditt företag!
Feb 29, 2024
Mediepodden går bättre än någonsin - men inte ekonomiskt. Om enstaka procent tycker podden är tillräckligt viktig för att lägga en halv latte i månaden är vi tillbaka varje vecka - tills dess...
Ett speciellt avsnitt, med en kul anekdot i slutet!
Patreon.com/mediepodden 
Feb 23, 2024
Ett familjedrama i en av Sveriges mest kända Youtube-dynastier har skapat stort engagemang och blivit en stor nyhet - på TikTok och Youtube. Hur ska traditionella medier förhålla sig till en händelse som är en stor nyhet i sociala medier-världen? En journalist-fråga till Emanuel ställer saken på sin spets.
Dessutom pratar vi om att IDG.se lägger ner, om vad svenska hushåll lägger sin mediepeng på och så creddar vi Journalisten och Branschkoll för bra nyheter.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss patreon.com/mediepodden
Feb 16, 2024
Dagens nyheter har släppt sitt årsbokslut för 2023 och visar ett otroligt starkt resultat. Även Expressen har vänt till fina vinster - men kan man överleva som #2?
Dessutom pratar vi om det senaste avhoppet från SVT:s ledningsgrupp, och bråkar om huruvida det är braindrain eller helt naturligt. Och hur ska medieföretagen hitta framtidens chefer?
Vad säger krisen på brittiska Channel 4 om public service och tv-branschens framtid?
Till sist hittar vi en guldkantat avskedsgåva värd miljoner till Expressens chefredaktör.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på Patreon.com/mediepodden
Feb 8, 2024
Han har skickat ihop ett verktyg som ger allmänheten möjlighet att granska alla kommuners fakturor - men hur ska den användas? Och av vem? Vi träffar entreprenören Jens Nylander. 
Dessutom stor uppföljning av alla reaktioner från förra avsnittet. Olle har tagits i örat av Sveriges radio - rätt eller fel?
Patreon.com/patreon
Feb 2, 2024
Vi analyserar Sveriges Radios stora sparpaket - som inte blev det blodbad som många förväntade sig. Istället har sparpaketet siktat in sig på områden som publiken inte kommer märka så mycket. Vi pratar om naturliga avgångar, om de okända men förmodligen skyhöga kostnaderna för DAB och om allt det som inte görs i detta stålbad.
Dessutom spekulerar vi i vem som blir chefredaktör på Aftonbladet när Lena K Samuelsson nu lämnar. Och i bara farten har vi ett litet scoop: personen som var tänkt att bli SvD:s nya chefredaktör, men tackade nej i sista stund. Och så lite om TV4-chefen som går till TV4-spekulanten Bonnier - och om TV4:s storsatsning på det skrivna ordet. 
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Jan 25, 2024
Det börjar närma sig den förväntade försäljning av TV4, och Egmont, Schibsted och Bonnier ryktas vara med i förhandlingarna – med en halverad värdering sedan senaste försäljning. Men vad händer nu? Och är värderingen inte ovanligt hög? 
Vi pratar med Bonnier och Pia Rehnquist som hittat en AI som kan ersätta tio journalisters jobb. Nu får dessa tio journalister sparken. Vad är det de upptäckt? Vi låter en Pia-AI svara.
Och så pratar vi om Fröken Snusk och deras fuskande med streams – är det verkligen så farligt? Emanuel tycker inte det.
Patreon.com/mediepodden
Jan 18, 2024
Vi går igenom en av våra årliga kartlägningar, den som visar hur det går för enskilda influencers i Sverige. Vi ser mamma Wahlgren visa att gammal är äldst – större än Bianca Ingrosso.  Men vi ser också trender där enskilda influencers bygger mediehus och ehandel för att kapitalisera sina relationer. Övergripande ser vi hur de hundra största i Sverige omsätter mer – och har stadigt ökat i omsättning sedan 2019 då kartläggningen började.
Vi pratar också om Threads och den kartläggning Hampus Brynolf gjort över det svenska användandet, en månad efter lansering. Och så lite tv, Kalle Anka och Mauri Hermundsson.
Patreon.com/mediepodden
Jan 11, 2024
Förra året gjorde vi en framtidsspaning för 2023 som blev kusligt korrekt - Emanuel förutsåg till och med att Therése Lindgren skulle sluta med Youtube (-ish). I årets upplaga av framtidspaningarna försöker vi vara lika vassa. Vad händer med influencers och deras publikras? Går influencer från kommunikation till relation? Blir 2024 året då det kommer Janne Josefsson-stjärnor på Tiktok eller blir allt underhållning? Vilka medieföretag går i konkurs under 2024 - och varför? Vad händer med tv-marknaden, Viaplay och Telias TV4-ägande? Och får Emanuel rätt i att Twitter/X går i konkurs under 2024? Följ med oss in i kristallkulan för mediebranschen 2024.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
1