Info

Mediepodden

Mediepodden handlar om den komplexa digitala förändring som hela samhället står inför. Mediepodden fokuserar på förändringen i traditionella, digitala och sociala medier. Och vi gör det utan att vara rädda för konflikter. Mediepodden drivs av Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
RSS Feed
Mediepodden
2024
June
May
April
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2021
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September


2017
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
June
May
April


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2023
Dec 27, 2023
Vi firar av 2023 med en traditionsenliga topplista: Vilka artiklar har fått mest engagemang i sociala medier? Det vi ser är en katastrofal utveckling för Facebook, som nu helt domineras av ålderstigen publik och deras intressen. Eller? Vad kan vi egentligen lära från de mest engagerande artiklarna?
Vi tittar också på Instagram och det nya mediehus som skapats av en NRJ-programledare – lite i smyg!
Gott nytt år, önskar Olle Lidbom och Emanuel Karlsten
Betala för dig på patreon.com/mediepodden
Dec 21, 2023
Olle Lidbom har fått dokument som visar hur Sveriges radio ska organisera sig när sparpaketet är klart. Det visar hur mellanchefsled kapas, hur Sverige ska delas in och hur programbeställning centraliseras. 
Vi pratar också om Threads, hur stort är det i Sverige, hur stort kommer det att bli och kommer det att döda Twitter?
Sedan blir det givetvis en del tv med Viaplay, och att Omni pod lägger ned (eller tar paus?)
Med Olle LIdbom och Emanuel Karlsten
Stötta på patreon.com/mediepodden eller mejla för att betala via faktura
Dec 14, 2023
I veckan kom en nyhet som har beskrivits som historisk och "en bomb". Olle förhåller sig kallsinnig till hur stor och omskakande affären egentligen är. Vi tittar på affären bortom rubrikerna och analyserar vad detta betyder för Schibsteds svenska medier Aftonbladet och Svenska Dagbladet.
Netflix har släppt siffror över hur många som tittar på deras mest strömmade serier. Vi granskar de svenska Netflixsuccéerna. RÄTTELSE: Vi missade den svenska serien Baracuda Queens och The playlist, de ligger etta och tvåa på listan. Vi uppdaterar nästa avsnitt.
Dessutom har Sveriges Radio avslöjat ytterligare ett radioprogram som läggs ned för att spara kostnader: Odla i P1. Vi vrider på reaktionerna och ser allt tydligare den framtid som Sveriges Radios ledning är på väg mot: färre anställda och mer extern producerade radioprogram. 
Och så har vi - i detta årets näst sista avsnitt - listan över Viaplaychefernas vansinneslöner som kanske säger det mesta om tv-bolagets problem.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden eller hör av dig om du vill ha en faktura
Dec 8, 2023
Sveriges Radio har berättat att de ska lägga ned Radioföljetongen och Människor och tro. Men vilka andra program borde SR lägga ned för att spara pengar - och uppfylla sitt uppdrag? Emanuel och Olle har var sin lista men kan inte enas om mycket. 
Dessutom går vi på djupet med varför Viaplay kraschlandade, hur de kan rädda sig och vad som händer nu. Och så pratar vi om Telias silent treatment av TV4 och så rantar Emanuel om att det är för lite barnmusik i Spotify Wrapped. Och så rättar vi två misstag från tidigare avsnitt.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Nov 30, 2023
Vi går igenom de svenska kreatörer som är störst på Patreon. Pengarna fortsätter flöda in och Patreon blir allt större och viktigare för enmansmedier och småaktörer vid sidan om etablissemanget. Totalt omsatte de 50 största svenskarna på Patreon 73 Mkr under 2023.
Dessutom pratar vi om tre Schibsted-nyheter: 1) den nya chefredaktören Lisa Irenius; 2) de otroliga norska scoopet från lilla affärsajten E24; 3) miljardaffären som gjorde Schibsted 24 miljoner norska kronor rikare - vad ska de nu göra med alla pengar?
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på Patreon.com/mediepodden
Nov 23, 2023
Det är oundvikligt att inte prata om Open AI och Emanuel försöker övertyga Olle om dess relevans. Vi pratar också om Therese Lindgrens betydelse som tjej-tidning nu när hon slutar med Youtube och om de sju twitter-kontona som når fler än BBC och New york times på Twitter. Givetvis mer om besparingarna på svenska medier (inklusive Tv4:s frukost!) och kanske också en förklaring varför TT gick på knä.  
Patreon.com/mediepodden – med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten
Nov 16, 2023
Hur går influencer marketing-bolagen? Mediepodden analyserar boksluten för United Screens, Creed Media, Tourn, Cure Media, SplayOne, Relatable, Life of Svea och många andra. 2022 sprängde de miljardvallen, men marginalen blir allt sämre. Många bolag går med förlust, och signalerna från krisåret 2023 pekar på mer problem för influencer marketing-företagen. Nu väntar konsolidering och nedläggning.
Dessutom tittar vi på en unik Novus-undersökning av svenska mediebranschen som Omni har gjort, ser hur oron för det nya mediestödet redan ritar om Mediesverige, drömprovisionen som Google betalar till Apple, ny broms för EU:s stora avlysssnarförslag Chat Control, och så funderar vi på om det är mycket eller lite att 2294 personer modererar allt europeiskt innehåll på Twitter.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Nov 10, 2023
I veckans avsnitt av Mediepodden går vi igenom de nominerade till Stora Journalistpriset som delas ut nästa torsdag 16 november. Vi saknar ett SvD-reportage i kategorin Årets Berättare, funderar kring att det är så många grupparbeten som nominerats i år - och krisen för Sveriges Radio syns även i priset: inte en enda nominering gick till public service-bolaget i år. Det är första gången på mycket länge som Sveriges Radios journalistik gjort så litet avtryck. Och så utser vi våra favoriter - och undrar varför Emanuel inte blev bjuden till festen i år.
Dessutom tittar vi på Disney Plus nya annonsversion av sin streamingtjänst och är tveksamma om TV4 kommer kunna sälja annonser åt Disney detta krisår? Och avhoppen från SVT:s ledning fortsätter när BBC plockar över chef till sin nordiska satsning.  
Dessutom pratar vi om Google och Apples deal som är värd 200 miljarder kronor.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Nov 1, 2023
Emanuel är upprörd över stämningen mot Meta och har letat statistik hos Folkhälsomyndigheten kring vad vetenskapen egentligen vet om unga, psykisk ohälsa och skärmar. Och vad handlar hela grejen om att Facebook och Instagram ska börja kosta pengar? Vi granskar också Tiktoks nya Sverigesiffror och pratar om att Skånskan gått ned till tredagarsutgivning. Och givetvis lite om Twitters halverade värdering.
Stötta på patreon.com/mediepodden
 
Oct 26, 2023
Viaplay skjuter upp sin kvartalsrapport och hänvisar till nya ägardiskussioner. Vi tittar närmare på turerna på den nordiska tv-marknaden och en analys av Björn Jeffery i Svenska Dagbladet. Kanske blir det Schibsted som köper både Viaplay Norden och TV4? Mycket drivs av en kraschad annonsaffär på tv-marknaden men betalviljan för tv och media ser fortsatt stark ut, enligt nya mätningar från Mediavision. Dessutom går vi igenom vinnarna i Guldörat, vem som har köpt mediefenomenet Kits gamla Facebook-sidor och Sverigedemokraternas mediehus Riks nya ägare.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom 
Oct 19, 2023
Olles årliga genomgång av svenska pure players är äntligen klar! Vi listar vilka svenska medieföretag (utan någon traditionell pappersprodukt eller liknande) som går bäst, mätt i omsättning och vinst. Plus: Emanuel har gått igenom Guldörats nomineringar – och tycker eller gissar fel vinnare i varje kategori! För vad är egentligen juryarbete och spelar det någon roll? Olle och Emanuel ger sina erfarenheter från tidigare juryarbete.
Betala oss på patreon.com/mediepodden
Oct 12, 2023
Internetsfiftelsens Svenskarna och internet är ute och vi ger de historiska perspektiven. Vi tittar på förändringarna över tid på hur vi tittar, läser och lyssnar – för att kunna få en förståelse över hur vi tar till oss medier. Vi tittar också på de sociala plattformarna och hur vi tar till oss nyheter – och hittar en rad fynd.
För Patreons kan ni komma åt vårt exceldokument så du kan följa med i graferna medan vi pratar.
patreon.com/mediepodden
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten
Oct 5, 2023
Vi går igenom Medieakademins Maktbarometer ur ett medieperspektiv. Inte minst med bakgrund av att Aller måste spara – eftersom 90 procent av deras trafik kommer från Google och sociala medier. Kan vi spåra krisen genom att följa spåren i Maktbarometern? Vi tittar på hur Tiktoks framfart skruvar om helt och skapar nya förutsättningar för vilka som är framgångsrika på Youtube. Och så pratar vi om SVT:s sparpaket, Amazons primes reklam, och datan som visar att twitteranvändarna inte gillar X. 
Betala för dig på patreon.com/mediepodden
Sep 27, 2023

I veckans avsnitt av Mediepodden pratar vi om den historiska händelsen att Aftonbladet och Expressen går ned till 6-dagarsutgivning när de slopar söndagsutgåvan. Vad betyder det för mediebranschen i stort och för kvällstidningarna?

Dessutom om Rupert Murdochs avgång, CNN:s nya vd ("ett överraskande val"), om turbulensen på Filminstitutet som började för över tio år sedan när Anette Novak var mediechef på Norran, om sensommarens stora svenska medieaffär, om Twitters nya affärsmodell som ska mota trollen i grind, om svindyra domen mot Joakim Lamotte och om hur Daniel Eks nya drag kan göra Håkan Hellström stor i Japan.

Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden

 
Sep 20, 2023

Olle hittar mängder av sparpaket hos svenska medier. Vad är det för perfekt storm som blåst upp och vilka påverkas härnäst? Och varför är inte SVT i stormen? Och så pratar vi om att Schibsted köpt Viaplay om ny AI-teknik och om romarriket såklart.

(rättelse: tyvärr missade Olle att nämna Schibsteds misslyckade ägande av TV7, mer om detta i nästa avsnitt!)

Sep 14, 2023
Elon Musks hajpade biografi är släppt och Olle var på släppet. Vi pratar om en helt ny typ av makt som centrerats kring världens rikaste person, men också om den nya datalag från EU, Digital markets act (DMA) som ska bryta upp nätjättarnas monpol. Vad innebär det för medier? Och så lite om det nya mediestödet och den "massiva" kritik det fått.
Betala för dig på patreon.com/mediepodden
Sep 8, 2023
Musikbranschen våndas över hur AI håller på att förändra musikbranschen och artistlivet. Vi går igenom de senaste turerna kring Grimes, Drake, The Weeknd och Youtube. Vad betyder det för mediebranschen i allmänhet?
Dessutom pratar vi om poddbranschen som tycks stå inför en kris där alla trampar på bromsen. Och om chefskarusellerna mellan SvD och SVT, och männen som väljer AI framför toppjobben. Till sist funderar vi över Stampens feltajmade lyxresa för de 100 (!) säljarna.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Aug 31, 2023
Emanuel har kommit över Eleven labs nya svenska ljud-AI och Olle är chockad. Vi pratar om vilka möjligheter det här nu skapar i Sverige. Vems röster och vems innehåll kommer regera i framtiden? Vilka journalistjobb försvinner och vilka radiokanaler kan överleva? Vi pratar om ljudböcker, Spotify, Sveriges radio och Folke Waxin. Vad överlever i ett överflöd av ljud?
Och så pratar vi om tv4:s sparpaket, om Sista måltiden och Agenda-bråket, om Kristallenvinnarna och utebliven Bianca-effekt och Kajsa Ekis Ekmans nya internet-magasin. 
Betala för dig på patreon.com/mediepodden
Aug 24, 2023
I veckans avsnitt kan vi avslöja att svenska tidningar det senaste året gjort vinstutdelningar på 1,8 miljarder kronor till sina ägare. Detta bara några år efter att staten gick in och gav 150 miljoner i stöd för att de skulle klara av coronakrisen. 
Dessutom pratar vi om TV4:s sparpaket på "ett dussin personer", som står sig slätt med när TV4 2020 meddelade att de skulle säga upp 100 personer. Den gången blev ingen av med jobbet, tvärtom ökade antalet medarbetare 2021 och 2022. Blir det annorlunda den här gången?
Och hur ser mediernas relation med AI-företagen ut? Ska de bromsa in i framtiden eller kasta sig in i det okända? Vi tittar på reaktioner från mediebranschen och resonerar kring AI:s påverkan på mediebranschen.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden
Aug 17, 2023
Under sommaren har journalisten Lina Makbouls bok Revolutionens första offer fått spridning i mediekretsar och därför så pratar vi nu – faktiskt för första gången! – om Metoo och dess pressetiska övertramp och om det ändå var värt med övertramp? Det blir starka känslor åt två helt olika håll och Emanuel får berätta om faktafel i boken gällande honom själv. Dessutom pratar om vi Twitt...förlåt X och om Facebooks Threads och om Viaplay, Cmore, om Jan Helin som lunkar bort mot...elefantkyrkogården? från SVT och, tja, helt enkelt allt viktigt som hänt under sommaren.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom
Stötta på Patreon.com/mediepodden
Jul 7, 2023
Medieprofilen Joakim Jardenberg är personen bakom den anmälan som ledde till att Bonnier news nu får betala 13 miljoner kronor i sanktionsavgifter. Anledningen: Deras missbruk av kundernas data. I en sommarspecial av Mediepodden berättar nu Jardenberg om ordbråken med chefredaktörerna Thomas Mattsson och Peter Wolodarski, den uppskruvade debatten om GDPR och vad som ledde fram till anmälan.
Intervjuar gör Emanuel Karlsten.
Stötta Mediepodden på patreon.com/mediepodden  
Jul 1, 2023
Emanuel är i Almedalen och ger en rapport från ett evenemang som tycks ha varit på bootcamp. Olle sammanfattar vad det nya Mediestödet handlar om och vi pratar om Bonniers unika böter och deras märkliga försvar. Sveriges radio är friade i granskning – men har det verkligen varit någon granskning? Olle har begärt ut underlag. 
Stötta på patreon.com/mediepodden
Jun 22, 2023
Vad har hänt på ärevördiga tv-kanalen CNN? Vd:n fick sparken efter en omtalad artikel i The Atlantic. Eller vad var det som hände? Vi går igenom bråken om hur CNN försökte bli Något annat än "vänsterns Fox". Sedan pratar vi om förtroendet för medier och en enkel lösning för att öka förtroendet: lägg ned ledarsidorna. Och så avslutar vi med turerna kring den numera historiska börskraschen för Viaplay.
Men Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden 
Jun 8, 2023
Viaplays aktie rasar, men kanske var raset oundvikligt. Olle Lidbom går igenom bokslut och nyckeltal och grämer sig för att han inte bevakat ett av Sveriges största medieföretag mer noggrant. Sverigedemokraterna säljer sin Youtubekanal Riks. Eller de villl i alla fall sälja. Vi gissar summa och analyserar orsaker, men är inte överens om vem som har rätt. Och så pratar vi om hur Spotify kapar poddpersonal, Facebook kommunikationspersonal i Sverige och norden. Och för lite ljus i tunneln – gratistidningar som går bra. 
Patreon.com/mediepodden 
May 26, 2023
Vi gör genomgången av årets Mediebarometer som mäter tiden vi spenderar vid olika medier. Russin plockas ur den enorma rapportkakan från Nordicom, Göteborgs universitet. Vi pratar också om Medievisions rapport om betalpoddars omsättning. Kan det verkligen stämma? 
Och om Breakits nya styrelse, om Netflix lösenord och mycket annat. 
Patreon.Com/mediepodden 
1 2 Next »