Framtvingade erkännande efter tortyr av svenskar sänds i kinesisk tv. Men inte bara i Kina. Tv-kanalen CCTV har blivit ett viktigt verktyg för den kinesiska staten att föra ut sin världsbild. Mediepodden har pratat med journalisten Jojje Olsson om världsbilden som Kina sprider och hur svenska journalister och medborgare påverkas av den kinesiska propaganda-pushen. För samtidigt som Kina satsar miljarder på att växa CCTV utomlands vittnar allt fler om att det blivit svårare att verka som journalist i Kina. Med Olle Lidbom.
Efter en höst av konkursspekulationer ser nu Sveriges största lokaltidningskoncern säljas till Norge. Vi ringer upp och pratar med Robert Rosén som avslöjade att Mittmedia-koncernen ska säljas till Schibsted-kontrollerade Polaris och försöker förstå varför affären sker nu och vad den betyder för Mediesverige. Dessutom pratar vi om varför Bonniers leasar ut Veckorevyn och går igenom de mest delade postningarna på Instagram, Twitter och Facebook.
Olle Lidbom har granskat boksluten och utvecklingen för de största svenska nätverken som tjänar pengar på influencers. Men bara ett går med vinst. Och så lite om nya tidskrifter som lanseras och att Dagens nyheter är på väg till Göteborg?
ENT skulle bli TV4 och Bonniers stora nätverk för svenska influencers. Nu kan Mediepodden avslöja att de går i graven eftersom de "inte fått snurr" på nätverket. Samtidigt går Splay och andra nätverk som tåget. Dessutom synar vi SVT:s otillbörliga kommersiellt gynnande av Mello-bidraget från dataspelsföretaget Paradox. Och så läser vi ny forskning om native advertising. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom
Vi pratar om en ny grundlagsreform och hur den påverkar mediebranschen. Drömbilden av hur medielandskapet borde fungera krockar med den bistra verkligheten där inte alla publicister har ett gott uppsåt. Vi pratar med professor Mårten Schultz för att förstå mer. Dessutom om Isabella Löwengrips kommande influencer-bot Gabriele, Kit, Expressens betalvägg och - förstås - den stora granskningen av komikern Johan Glans DVD-satsning. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom
I veckans avsnitt analyserar vi vad det är som gör att opinionsbildare lyckas så bra med svensk crowdfunding. Vad influencern (men också vanliga kändisen) Bianca Ingrossos lansering av ett nytt sminkmärke betyder för en ny medievärld. Och vad Telias uppköp av SF studios betyder.
Vi går igenom rapporten som visar att var fjärde svensk är villig att skänka pengar till nyhetsmedier, men inget etablerat svenskt medie erbjuder det? Istället erbjuder de betalväggar. Vi analyserar nya möjligheter. Dessutom ger vi en bild av hur de går ekonomiskt för de svenska digitala medierna 2018. I avsnittet har vi problem med Olles mikrofon, vi ber om ursäkt för det.
Olle Lidbom har kommit över ett scoop om ett osannolikt schabbel av Bonnier. Och Emanuel Karlsten har snöat in på Indien i samband med att Pewdiepie inte längre är störst. Och hittar några svenskar som börjar ta över det ”nya” internet.
Mediepodden görs av Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Partner för avsnittet är Ifrågasätt.
Internetstiftelsens stora rapport har släppts och Olle och Emanuel går igenom medie-fynden och spanar kring hur det förändrar synen på vad som blir viralt här. Opinionsajten Politism har lagts ned under veckan efter flera år med miljonförluster. Men är det inte obegripligt?
Avsnittet presenteras av Ifrågasätt - värdefulla kommentarer
Olle Lidbom och Emanuel Karlsten är tillbaka efter ett långt uppehåll. De dyker direkt in på en av alla de starka nya medietrender: Dagliga nyhetspoddar. Dessutom går de igenom de stora mediehusens omorganisationer och hur mediemakten har ritats om i sociala medier.